DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ İLE BAŞEDEBİLME

DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ İLE BAŞEDEBİLME

SAYIN VELİLERİMİZ,

Ülkece yaşadığımız bu zor günleri çocuklarımızın ve kendimizin daha hafif atlatması adına birkaç konudan bahsetmek istiyorum.

Okul açıldığı andan itibaren bakanlığımız Özel Eğiitm ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürülüğünün Hazırladığı "DESTEK PROGRAMLARI" tüm paydaşlarla yürütülcektir

1.     Öncelikle yaşadığımız ve aklımızdan geçen her duygu ve düşünce (yattığı sıcak yataktan,  yediği yemekten utanma, kalbin sıkışması, ağlama nöbetleri vb.) anormal  bir olaya verilen NORMAL tepkilerdir. Şu süreçte yaşadıklarımız,  hissettiklerimiz normal ve geçicidir. Bu tip tepkiler sizin 'İNSAN' olduğunuzu, duygularınızın olduğunu, empati kurduğunuzu gösterir ki bunlar çok insani ve normaldir. Bunları yapmaktan, dillendirmekten çekinmeyin.  DUYGULARINIZI BASTIRMAYIN, DIŞA VURUN.

2.    Önce kendi psikolojik sağlığınızı korumak adına sizin bir miktar dengede olmanız lazım. Buradaki amaç daha iyi hissetmeye çalışmak değil, daha kötü hissetmenize neden olan şeyleri yapmamaya çalışmak. Sosyal medya hesaplarının ve haber bültenlerinin tüm gün açık kalması ve günlük rutine dönmemek,  sizi günden güne tüketen bir durum olacaktır. Kendiniz ve çocuklarınız için haberleşme araçlarına günün belirli zamanlarında kısa süreli bakmanız iyi olacaktır.

3.    Çocuklarınıza bunun bir TATİL OLMADIĞINI, ZORUNLU BİR EĞİTİM ARASI olduğunu lütfen anlatın.

4.    Deprem çocuklar için belirsiz ve baş edilmesi zor bir kavramdır. Belirsiz kavramlar yüksek düzey kaygı yaratır. Çocuğun gelişim seviyesine uygun olarak depremi detay vermeden açıklamak onları rahatlatır. Akılcı, bilimsel, kısa bir anlatım ile depremi anlatmak ve yaşadığınız çevrenin ,binanın özelliklerinden bahsetmek çocuklarınızın kaygı düzeyini düşürür. 'Korkmana gerek yok, İnşallah bir şey olmaz, Söyleme böyle şeyler vb. ' cümlelerle çocukların sorularını geçiştirmek kendilerini güvende hissetmelerini engeller. Onun yerine 'Korktun, biliyorum. Ama şimdi birlikteyiz ve GÜVENDEYİZ. Büyükler deprem anında ne yapacaklarını bilirler. Aldığımız tedbirler sayesinde GÜVENDEYİZ.' Gibi cümleler onları rahatlatır.

5.    Depremle ilgili TRAVMATİZE VİDEOLAR, kaybolan çocuk haberleri, vefat eden çocuk görüntüleri, çocukların etkisinden uzun süre çıkamayacakları görsellerdir. Depremi yaşasın yaşamasın hiçbir çocuğun bu görüntülere maruz kalmaması psikolojik sağlıkları için çok önemlidir.TV AÇIK AMA O İZLEMİYOR, dinlemiyor diye düşünmeyin. Çocuklar etrafında olup biten Her şeyden haberdardırlar. Bunu unutmayın.

6.    Çocuklarınızla BOL SOHBET edin. Korku, kaygı gibi duygularını dillendirmesi, anlatması ona iyi gelecektir. Duygularını, korkularını eğer anlatamıyorlarsa OYUN, RESİM, MÜZİK, VB. SANAT türleriyle dışa vurmalarını sağlayın. Resimlerde yıkılmış ev çizmeleri, tahta bloklardan ev inşa etmeleri, depremle ilgili şarkı sözü yazmaları gibi aktiviteler iyileştirici rol oynar.

7.    Bu zamanlarda bol temasa, sarılmaya , öpmeye, kucaklamaya , ihtiyaçları vardır. Çocuklarınıza sarılın ,KUCAKLAYIN.

8.    FİZİKSEL OYUN VE AKTİVİTELER kaygıyı düşürür. Hareket etmelerine ,spor yapmalarına olanak sağlayın.

9.    SOSYAL DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA süreçlerinde rol almasını, yardım kolileri hazırlamasını sağlamak size ve çocuklarınıza en iyi hissettiren davranış olacaktır. Yardımlaşma çalışmalarına katılın.

10.  Günlük rutinlere dönmesini sağlayın. Kriz sonrası rutinlere dönmek hızlı iyileşmeyi sağlar.

11.   Biz yetişkinler olarak sosyal medyada paylaştığımız bilgilerin güvenirliliğinden emin olmalı, mümkün olduğunca travmatik  video, fotoğraf, özellikle de depremzede çocukların fotoğraflarını paylaşmamalıyız. Bu tarz görseller faydadan  çok zarar getirecektir.

 

 

Sabiha Özdemir Anaokulu  Öğretmenleri sizin ve çocuklarımızın şimdi ve okul dönüşü YANINIZDADIR.  Gün birlik olma zamanı. Gün sarılıp kucaklaşma zamanı. Gün çocuklarımızı koruma ve yardımlaşma zamanı. Güneşli , güzel günlere tez zamanda el birliği ile kavuşmak, yaraları sarmak dileğiyle...

 

 

                                                                                   Sabiha Özdemir Anaokulu

                                                                            Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi

13.02.2023 56