GERÇEK TATİLE ÇIKIYORUZ :) :)

GERÇEK TATİLE ÇIKIYORUZ :) :)

30.06.2021 386

Sevgili Velilerimiz,

Yaz tatiline büyük bir heyecanla giren sevgili öğrencilerimizin tatil süresince yapabileceği ve sizlerin de katılımcı olabileceğiniz aktiviteleri paylaşıyoruz.

İyi tatiller...

·       Bu yıl özellikle pandemi sebebi ile evlerde kapalı kalan, teknoloji aletlerine bağımlılıkları artan ve bu durum dikkat ve okulda geçirilecek zamana olumsuz etkenler olduğundan; çocuklarınız ile doğada-köyde-oyun parklarında kaliteli ve uzun zamanlar geçirin, beraber oyunlar oynayın, toprağa bir şeyler ekin-dikin....

·       Çocuklarımızı ilgi ve yetenekleri olan  bir spor dalında zevkli ve kalıcı zaman geçirme davranışı kazanmaları için çaba harcayın

·       Bir müzik enstrümanı çalmasını sağlayacak kurslara ve etkinliklere yönlendirin

·       Çocuğunuzu, karne heyecanını yaşadığı günü resmetmesi için teşvik edin.

·       Çocuğunuzun dolabını tanımasını sağlayın. Beraber giysi katlayın ve yerleştirin ki eşyalarının yerini öğrenebilsin.

·       Çocuğunuzun en sevdiği yiyeceği beraber hazırlayın. İçeriğinden sofraya geliş anına kadar tanık olsun.

·       Çocuğunuzla beraber masa hazırlayın. Bıçak, kaşık, çatal, peçete, tabak örüntüsü örneği gösterip, devam ettirmesi için teşvik edin.

·       Çocuğunuza, telefon numaranızdaki rakamları akılda kalıcı gruplar halinde söyleyin, yazın, ona yazdırın ve tekrar ettirin

·       Çocuğunuza, daha önce görmediği bir öykü kitabının resimlerini göstererek, resimlere göre oluşturduğu öyküyü anlatmasını isteyin.

·       Gazete ve dergilerdeki mutlu, üzgün, neşeli, kızgın, şaşkın vb. yüz ifadelerini bulması için teşvik edin

·       Gazete kağıtlarından toplar yaparak, hedefe atma oyunu oynayın.

·       Çocuğunuza evdeki çorap ve terlikleri eşleştirme ve yerine yerleştirme görevi verin. Neyin kime ait olduğunun farkında olsun.

·       Evinizdeki ya da bahçenizdeki çiçekleri birlikte sulayın. Neden ve nasıl sulanması gerektiği konusunda bilgi ve sorumluluk verin.

·       Ayakkabı bağcığı bağlamayı öğretin.

·       Yemek masasından kalkarken izin alması, elinize sağlık demesi ve tabağını makineye koyması konusunda teşvik edin

·       Kağıt katlama ile ilgili ilginç örnekler bularak birlikte yapın ve yaptıklarınızla mini bir sergi oluşturup aile üyelerine sergileyin.

·       Evinizdeki ya da çevrenizdeki kare, dikdörtgen ve üçgen nesneleri keşfetmesini sağlayın. Canlı ve cansız varlıkları belirtmesini isteyin.

 Aile ve akrabaları ziyaret ediniz,

Okulda çok iyi arkadaş olan öğrenciler, aileler arası ziyaretlerle, hem birbirinin aile yapılarını daha iyi tanırlar hem de arkadaşlıkları daha da güçlenmiş olur. Birlikte yapılan kahvaltı ve çay sohbetlerinde öğrenciler hoşça vakit geçirir, birbirini motive ederler. Tatil ve özel günler, aile ve akraba bağlarının iyileştirilmesi için de fırsattır. Yakında oturan akrabalar mutlaka ziyaret edilmeli. Yaşlı ve hasta ziyaretleri de, sağlığın ve gençliğinin kıymetini anlamayı, hayata farklı açılardan bakmayı sağlayacaktır.

·       Şehrin tarihî ve kültürel yerlerini ziyaret ediniz.

·       Kitapçıları gezmek

İhtiyacı olan kitaplar, okul ve ailesi tarafından tedarik edilen öğrencinin, eline her para geçtiğinde market aklına gelir. Hayatında bir kitapçıya uğramadan mezun olanlar bile vardır. Tatillerde  kitapevleri ziyaret edilebilir. Kitapçıya gitmek için ille de kitap almak şart değildir. Kitaplar para harcamadan da gezip görülebilir, incelenebilir ve çocuğa kendi düşünce dünyasına özgün seçimler yapması için fırsat yaratılabilir.

·       Model insanlarla tanışmak

Öğrenmelerimiz çoğu sosyal ortamlarda ve rol-model ilişkisinden gerçekleştiği gerçeğinden hareketle; çalışkanlığı ve örnek kişiliğiyle dikkat çeken bir insanla tanıştırmak, bazı gerçekleri daha kolay ve anında keşfetmesine sebep olabilir.

·       Tiyatroya gitmek

Dizi-sinemaya göre tiyatro, daha gerçekçidir ve anlamak için beyin, düşünce sürekli aktiftir. Şehrin imkânları bu konuda çok geniş. Çocuklara/gençlere hitap eden tiyatrolara gidilebilir. Bu sayede, televizyonla tiyatroyu karşılaştıracak, aradaki farkları keşfedecektir.

·       Evde yapılabilecekler

Farklı ve renkli bir yarıyıl tatili geçiren çocuklar, eve geldiklerinde duygu ve düşüncelerini anlatmak, merak ettiklerini sormak isteyecektir. Dolayısıyla tv kapalı kalacak ve neşeli bir sohbet başlayacaktır. Bu durumda anne-baba, çocuğa sorular sorarak düşündürür, vermek istediği mesajları ve düşünceleri kendisinin keşfetmesine yardımcı olabilir.

·       Ve tabi akademik ilerleme fırsatı

Tatillerde eksiklerini tamamlayan, tekrar yapan öğrencinin, akademik bir sıçrama yaşamamasına imkan yoktur. Bu çalışmalar için en uygun zaman, sabah kahvaltısından sonraki birkaç saattir. Günün sonrasında yapacağı zevkli aktivitelerin de heyecanıyla çocuk, çok daha istekli bir akademik performans sergileyecektir.

 

·       Tatili sadece evde, bilgisayar ya da televizyon başında geçirmesine müsaade etmeyin. Tabi ki tüm insanlar zamanlarının büyük bir kısmını sevdikleri ve eğlendikleri etkinliklere ayırmak isterler. Ancak, tatilin tüm gelişim alanlarına yönelik değerlendirilmesi önemlidir. Uzun süreli bilgisayar kullanmak ya da televizyon izlemek, fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkileyebilmekte, göz bozukluklarına ya da obezite gibi sağlık sorunlarına ortam hazırlayabilmektedir.

·       İnternet kullanımını denetim altında tutun. Sınırsız özgürlük olanağı sunan internette aynı zamanda çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek, zararlı içeriğe sahip siteler bulunmaktadır. Bu siteleri denetim altına almak için internet sağlayacağınızın size sunduğu imkânları ya da bilgisayar uzmanlarından alacağınızın filtreleme önerilerini yerine getirin.

 

 

                                                                                                       SABİHA ÖZDEMİR ANAOKULU 

                                                                                          REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

                                                                                                       Osman Yüksel BAŞDEMİR

                                                                                                          Psikolojik Danışman