OKUL MÜDÜRÜMÜZÜN 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AÇILIŞ MESAJI

OKUL MÜDÜRÜMÜZÜN 2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AÇILIŞ MESAJI

23.09.2020 289

Sayın Veliler, uzun bir aradan sonra yine öğrencilerimizle buluşmak bizleri çok mutlu etmekte ve heyecanlandırmaktadır. Okula başlayacak öğrenciler eğitimci olarak bizleri  mutlu ederken, onların sağlığını korumak  ve eğitim ihtiyaçlarına rehberlik etmek için tüm önlemlerimizi alıyoruz. Bu süreçte, okulumuzda hijyen, sosyal mesafe ve diğer önlemleri  alarak hazırlıklarımızı tamamladık ve  "OKULUM TEMİZ" belgemizi alarak hazırlıklarımızı tescillettik. Yönetici-öğretmen ve diğer okul personellerimiz ile bu süreçte yapabileceklerimiz üzerine yoğun çalışmalar yaparak öğrencilerimize güvenli bir eğitim ortamı oluşturabilmek için çabaladık. Artık hazırız ve öğrencilerimizle güven içinde eğitim etkinliklerimizi yapabiliriz.

Sayın Veliler, çocuklar zorlu durumlar karşısında yetişkinler gibi stres, endişe, korku, şaşkınlık ve üzüntü hissedebilirler, yaşadıkları kaygı ve stresi farklı şekillerde yansıtabilirler. 5 yaş altı çocuklar, zorlu yaşam olayları karşısında ebeveynlerin yanından hiç ayrılmak istememe, sürekli ağlama ya da ağlamaklı olma, huzursuz, huysuz ve sinirli olma, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi ortak stres tepkileri verebilirler. Çocukların kendilerini daha iyi hissetmeleri çoğu zaman çevrelerindeki biz yetişkinlere bağlıdır. Çocuklarımızda zorlu durumlar karşısında dikkatini toplayamama, aşırı alıngan, sinirli ya da kavgacı olma, herkesten uzaklaşma, içine kapanma, kabus görme, uyumak istememe ya da uyku problemleri görülebilir. Çocuklarımıza destek olabilmek, koronavirüs riskinin çocuklarımız üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini azaltmak için ebeveyn olarak; Coronavirüs hakkında doğru kaynaklardan bilgi alarak, çocuklarımızı dinleyerek ve görüşlerine saygı göstererek, çocuğumuzun salgın hakkında merak ettiklerini istedikleri zaman sormasına izin vererek, salgın hakkında aşırı kaygılı ve üzgün görünmemeye dikkat ederek, gerekli önlemleri aldığımızı ve almaya devam edeceğimizi hatırlatarak, her zamankinden daha fazla ilgi, yakınlık ve şefkat göstererek, ve corona virüsle ilgili sosyal medya ve televizyon üzerinden tartışma ya da haber ortamlarına girmelerine izin vermeyerek, birlikte vakit geçirerek, çocuklarımızın gönüllü olarak yardımlarına izin vererek, ne yapmaları gerektiği konusunda örnek olarak, önerileri uygulamamıza rağmen, çocuğunuzun aşırı panik, ağlama nöbetleri, uyku ve davranış sorunları gibi tepkileri  devam ediyorsa uzmana danışarak, yardımcı olabiliriz.

            Sevgili Veliler, koronavirüs salgını nedeniyle aile, toplum ve diğer insanlar için endişe, kaygı, panik ve korku yaşamak olağandır.
Zorlu yaşam olaylarında, sürekli tedirgin ya da panik olma, kendini güvende hissetmeme, öfke, gerginlik, sinirlilik, huzursuzluk, kendine ya da sevdiklerine yönelik çeşitli endişe, korku ve kaygı hissetme, her şeyin kontrolden çıktığını düşünme, dikkat eksikliği, dikkatin dağınık olması, karar verme güçlüğü, aklın karışması, sık terleme, titreme ve ürperme, uyku sorunları gibi stres tepkileri vermek "olağan olmayan anormal durumlarda verilen normal tepkilerdir".  Böyle durumlarda psikolojik sağlamlılığımızı korumak ve arttırmak için yapabileceğimiz bazı davranışlar vardır. Bunlar;

- Coronavirüs ile ilgili bilimsel, somut ve gerçekçi bilgiler edinmek,
- Coronavirüs riskinden korunma yöntemlerini öğrenmek  ve uygulamak,
- Medyayı sağlıklı kullanmak,
- Sağlığımızı önemsemek,
- Düşüncelerimizi gözden geçirmek,
- Yaşadığığımız duyguların normal ve geçici olduğunu bilmek,
- Kendimize  zaman ayırmak,
- Ailemiz  ile zaman geçirmek,
- Duygu ve düşüncelerimizi sevdiklerimizle paylaşmak,
- Toplumsal dayanışmayı pekiştirmek.
Coronavirüs riski sürecinde, bu önerileri uygulamamıza  rağmen, yaşadığımız stres ve kaygının etkileri artarak devam ediyorsa uzmana başvurmak yapabileceğimiz şeylerdendir.

 

En kısa zamanda bu salgının bitmesi ve öğrencilerimizle tam gün ve daha uzun eğitim yapabileceğimiz günlerin gelmesi temennisi ile 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının hayırlı olmasını dileklerimizle öğrencilerimize hoş geldiniz diyorum.

 

 Sevilay YILMAZ

   Okul Müdürü